24 Mart 2017 Cuma

Tarihin arka odasına hafızlarda açılan bir pencere; İZ!

İZ belgesel filmi, Avrupa ve Türkiye'de çeşitli film festivallerinde gösterimde olan ve yine yakında Türkiye ve Avrupa da izleyici ile buluşacak, tarihi arkeologların fırçalarıyla kazıdığı bir belgesel film...


12 Eylül 1980 yılında Türkiye’de askeri bir darbe oldu. Bu darbenin mimarı generaller, 1980-1988 yılları boyunca Türkiye’nin yönetimini ellerinde tuttu. Bu yıllarda Türkiye genelindeki tüm cezaevlerinde yoğun işkence ve cinayetler yaşandı. Ancak içlerinde üç cezaevi ön plana çıktı; Metris, Mamak ve Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi!



Bu cezaevleri içerisinde ise, uygulamalarından en çok skandallar yaratan “Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi” oldu! Dünyada eşi-benzeri görülmemiş işkence yöntemleri uygulandı. Onlarca insan işkencede ve açlık grevlerinde yaşamlarını yitirdi. Diyarbakır 5 No'lu cezaevi, 29 Nisan 2008 tarihinde The Times dergisi tarafından yapılan araştırma sonucu, “dünyanın en kötü 10 ceza evi” arasında yer aldı.

13 Mart 2017 Pazartesi

AKP’nin siyaset yapma Algoritması!

Hollanda ve Türkiye arasında yaşanan “krizi” nasıl okumalıyız?!
H.GÜRER
13 Mart 2017

Türkiye, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşecek olan “anayasa ve başkanlık sistemi referandumu” için, dünya da eşi benzeri görülmemiş “seçim çalışmaları”na başladı. Sınır ötesi seçim çalışmalarının bir ayağını da Hollanda olarak belirleyen AKP, 11 Mart Cumartesi günü Hollanda Rotterdam şehrinde ‘referandum kampanyası programı’ organize etmek istedi. Bu etkinliğe katılmak isteyen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Hollanda hükümeti Dışişleri Bakanı Bert Koenders telefon ederek; “Hollanda’da referandum kampanyası yapmanızı istemiyoruz. Gelmeyin…” demesine karşın, Çavuşoğlu istenmediği bu ülkeye gitmekte kararlı olduğunu açıklamış, programını iptal etmeyeceğini duyurmuştu. Bu gelişmelerin ardından başlayan “diplomatik kriz” nasıl okunmalıdır? Buraya gelmeden kısa birkaç açıklama yapmak, süreci daha sağlıklı okumak açısından faydalı olacaktır.

4 Mart 2017 Cumartesi

Türkiye'den Belgeseller Selanik Festivali'nde

Türkiye'den Belgeseller Selanik Festivali'nde

(Selanik - BİA Haber Merkezi)

Yunanistan'ın Selanik şehrinde bu sene 19.kez düzenlenen uluslararası belgesel festivali 3 Mart Cuma gecesi yapılan gayet sade açılış töreniyle başladı.

Muhafazakârların tahammül edemediği, kentin "hedonist" belediye başkanı Yiannis Boutaris'in her sene olduğu gibi bu yıl da şereflendirdiği açılışta Selanikli mülti-enstrümantalist Nikos Diminakis'in performansı ilgi gördü.

Festivalde mevzubahis müzisyen Diminakis ile ilgili, Gina Georgiadoutarafından kotarılmış Beatbox and Winds adlı bir belgesel de gösterilecek.

Etkinliğin yeni sanat direktörü Élise Jalladeau'nun Yunanca okuduğu metinden de anlaşıldığı gibi, çok yönlü festival kentin kültür gündemine büyük katkıda bulunacağa benziyor.
Tarihî Olympion sinemasında gerçekleşen kalabalık açılışta, The Rolling Stones Olé Olé Olé!: A Trip Across Latin America ile yönetmen Paul Dugdale bizi bir kez daha Latin Amerika'nın sıcak ve coşkulu müzikseverleriyle buluşturdu.