2 Eylül 2018 Pazar

Bir deneme kitabı: Kırık Sesler...

Yıllardır yerli ve yabancı birçok gazete ve dergilerde yazan gazeteci – yazar Aydın Dere’nin KIRIK SESLER kitabı artık piyasada. Dere’nin kitabı Ozan Yayıncılıktan çıktı.

Edebiyatta deneme türü olan KIRIK SESLER kitabı, 28 edebi denemeden oluşuyor. Ayrıca denemelerden ikisi ödül almış. Güncelliğini yitirmeyecek edebi ve felsefik aforizmalardan oluşan kitabın önsözünde yazar ve editör Necmettin Yalçınkaya şu değerlendirmeyi yapıyor.


“Aydın Dere, yazar, şair, gazeteci, ressam televizyon programcısı…

On parmağında on marifeti olan, sürgün yaşadığı için sanatsal çalışmalarında kavrulmuş toprağın suya hasreti gibi o da yurduna hasretini estetik ve edebi bir haz ile işlemiş. Yazarın, toplumları uygarlığa ulaştırmanın bir yolunun da sanat olduğu bilinci ve sorumluluğu ile yazdığını göreceksiniz.

Sözleri yüreğinin en derinlerinden kopup gelirken düşündüren ve duygulandıran damıtık yazılarından anlaşılıyor. Her cümlesi bir şiir gibi içli ve derindir. Anlatımları lirik, destansı, dengbejlerin dilinde ağıt, sürüsünü otlatan bir çobanın kavalında dağlarda yankılanan bir kılam gibidir.”

Kitaba dair diğer bir değerlendirmeyi yapımcı, yazar ve yönetmen Hakan Gürer şöyle diyor: “Elinizdeki kitabı okuyunca fark edeceksiniz ki mısralar hem size hem de büyük bir kalabalığa konuşmaktadır…

Öykü ve denemelerin harmonisiyle oluşmuş bu çalışmanın her biri anlaşılması kolay, yazılması zor duygulardan damıtılmıştır. Yazarın; yazarken yaşadığı dünyanın dışına çıktığını görüyorsunuz. Okurken, dışına çıkılmış bu yaşamın gürültüsüz ama büyük bir haykırış olduğunu duyumsayacaksınız. Şiirsel imgelerle örülmüş mısraların aforizmaları derin ve yaşadığı çağa tanıklık eden türdendir.

Okuduklarınız sizi yaşadığınız anın ve binlerce yıllık tarihin meridyeninde mistik yolculuklara çıkaracak. Bu yolculukta, haritalar üzerinde bulunmayan, yasaklı ülkesini arayan, kayıp bir gezginle buluşacaksınız. Yasaklanmış anadili ve bunun karşısında çaresiz kalan bir dil ile atalarının yitik mezarlarını arayan bir arkeologla, tanrıları dahi ağlatan yıkık Sur’da, katledilen kadınlarla, özlenen anayla, düşlenen bir ülke ile derin acılarla, kil tabletlere bir halkın acısını yazan bir yazarla karşılaşacaksınız…

İşte o vakit ölümsüzlüğün sırrının, yazının icadıyla bulunduğunu anlayacaksınız…”

AYDIN DERE KİMDİR?               
Gazeteci – yazar Aydın Dere Muş Varto’da dünyaya geldi. 1984 yılında İsviçre’ye yerleşti ve eğitimini burada sürdürdü. Fransız dili ardından resim ve tiyatro eğitimi aldı. 90’lı yıllarda Yeni Ülke, Gündem, Özgür Politika ve İsviçre’nin le Courrier gazetelerinde, Berfin, Güney ve birçok dergide yazdı. Cenevre Belediyesi Edebiyat Etkinlikleri organizatörlüğünün yanı sıra TV programları yaptı, resim sergileri açtı. “Ağlayan Toprak” adlı şiir kitabı yayınlandı. İki yıl üst üste şiir ve deneme dalında Hüseyin Çelebi 13. ve 14. Edebiyat ödüllerini ve Diyarbakır Eğitim Sen Edebiyat Ödülünü aldı. Hükümet Dışı Örgütleri (ONG) adına, bağımsız gazeteci-araştırmacı sıfatıyla Birleşmiş Milletler’de (BM) Ortadoğu’nun siyasal sorunları ve insan haklarını içeren konuşmalar yapmakta.